• Met zorg voor elkaar

  Mireille en Jan

  Eind 2011 kwamen mijn man Jan en ik voor het eerst in contact met Marion. Zij runde Herberg Panta Rhei met haar team, waar Jan terecht kon overdag voor begeleiding. Daardoor kon ik toch gewoon gaan werken. Door de ziekte van Jan, hij leed aan de ziekte van Parkinson, had hij begeleiding nodig en was het niet langer verantwoord om Jan overdag alleen thuis te laten. Jan voelde zich daar thuis en door de rust daar kon hij ontspannen. Jan werd gezien als mens en niet alleen als patiënt. Het gaf mij de rust om te gaan werken, omdat ik wist dat hij daar in goede handen was.

  Ik had het moeilijk met de situatie. Mijn man, waar ik zielsveel van hield, takelde voor mijn ogen af en ik voelde mij machteloos, om het onafwendbare te zien gebeuren. Vanuit haar Bureau voor Gezondheidsontwikkeling gaf Marion cursussen aan haar eigen medewerkers in de Herberg en ook aan mantelzorgers en de familie van de betrokkenen. Ik heb diverse trainingen met als thema ‘bewustzijnsontwikkeling’ bij haar gevolgd, allemaal in verschillende fases van de ziekte van Jan. Die verschillende trainingen hebben mij inzichten verschaft in mijzelf. Inzichten die nodig waren om Jan beter te begrijpen en hem ruimte te geven. Ruimte om zichzelf te kunnen en mogen zijn.

  Mireille en Jan
 • Met zorg voor elkaar

  Vervolg

  Het is inmiddels ruim 3 jaar geleden dat mijn Jan overleden is. Ook na zijn overlijden is zij mij blijven begeleiden en heb ik diverse trainingen bij haar gevolgd. Zij heeft mij door de jaren heen geholpen om een weg te vinden in het omgaan met Jan en zijn ziekte. Zij heeft mij in die trainingen geleerd om Jan ruimte te geven en niet alles te willen controleren, hoe goed vaak ook bedoeld van mijn kant. Ruimte geven aan hem betekende dat Jan zijn authenticiteit terug kreeg en weer vertrouwen had in eigen kunnen. Het gaf mij het inzicht dat ‘controle’ in veel gevallen juist een negatief effect heeft. Meditatie speelde een belangrijke rol in die trainingen. In rust bewust naar binnen gaan omdat binnen in mijzelf alle antwoorden lagen. Zij heeft mij geleerd om die rust te vinden om naar binnen te gaan en de antwoorden te horen en meer daarnaar te gaan handelen.

  Al die ervaringen hebben mij gebracht waar ik nu ben. Nog dagelijks gebruik ik oefeningen die zij mij heeft bijgebracht om naar binnen te gaan en daar de antwoorden te vinden. Ik weet nu hoe belangrijk het is om elkaar de ruimte te geven, elkaar met respect te behandelen en de ander in zijn waarde te laten. En waar kan dat mooier dan in onze eigen woongemeenschap. Er voor elkaar zijn, als dat nodig is. Elkaar met respect behandelen en alle ruimte geven, zodat iedereen zichzelf kan zijn. Ik kan iedereen van harte die training aanbevelen. Marion weet als geen ander op het juiste moment, de juiste vragen te stellen. Zij leert je om bewust naar binnen te gaan en daar de antwoorden op al die vragen te vinden; je eigen bewustzijn te ontwikkelen. Het heeft mij enorm geholpen in het omgaan met de ziekte van Jan en daarna ook in mijn rouwproces. Ik weet zeker dat het jullie ook zal helpen.

  Warme groet,
  Mireille

  Vervolg
Ingrid en Jack

Ingrid en Jack

Lees hier de ervaringen van Ingrid en Jack

Mireille en Jan

Mireille en Jan

Lees hier de ervaringen van Mireille en Jan

Stan, Marcel en Karel

Stan, Marcel en Karel

Lees hier de ervaringen van Stan, Marcel en Karel

Annie en Kees

Annie en Kees

Lees hier de ervaringen van Annie en Kees

 • Meer weten over Natuurlijk Gaia?

  Wij beantwoorden je vragen graag.

  Heb je interesse, een vraag of wil je graag vrijblijvend spreken met één van de toekomstige bewoners?

  Neem contact op